Is diepvriesfruit even gezond als vers fruit?

Is fruit gezond?

Fruit is gezond om te eten. Fruit bevat koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Fruit verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Elke fruitsoort heeft zijn eigen voedingsstoffen en daardoor is het belangrijk om verschillende fruitsoorten te eten. 

Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit bevat veel water en vezels, wat jou een vol gevoel geeft.

Daarnaast kan je beter fruit eten dan drinken (smoothie of sap). Het eten van fruit geeft jou meer verzadiging. 

is fruit een dikmaker?

Velen denken dat fruit dikmakers zijn, omdat fruit veel suiker zou bevatten. Fruit zijn geen dikmakers en van suiker word je ook niet dik. Het ene soort fruit bevat uiteraard meer suiker dan het andere soort fruit. Neem een banaan en een portie aardbeien. In 100 gram banaan zit 15 gram meer suiker dan in 100 gram aardbeien. Dit maakt dat de calorieën in 100 gram banaan vanzelfsprekend ook hoger uitkomen. Beide fruitsoorten hebben hun eigen voordelen, dus eet vooral het fruit wat je lekker vindt. Een banaan op zich gaat er niet voor zorgen dat je aankomt. 

hoe gezond is diepvriesfruit?

Diepvriesfruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit wordt direct na het plukken verpakt en ingevroren, waardoor alle vitaminen en mineralen behouden blijven. Hier gaat een minimale hoeveelheid van verloren, terwijl vers fruit al wat voedingsstoffen kan verliezen eer dat jij het in huis hebt gehaald. 

Fruit uit blik of pot 

Dit is nog een leuke toevoeging aan dit artikel. Er zijn twee soorten die we van elkaar kunnen onderscheiden als we het hebben over fruit uit blik of pot. 

  • Fruit uit blik of pot op siroop 
  • Het fruit op siroopbasis drijft in een mengsel van suiker en water. Het fruit neemt de suiker in het water op, waardoor het fruit meer suiker gaat bevatten. Dit maakt het fruit minder gezond dan vers fruit of driepvriesfruit 
  • Fruit uit blik of pot op sap
  • Fruit op sap betekent dat drijft in het eigen sap. Hier is geen suiker aan toegevoegd. Het sap bestaat in verhouding uit minder suiker dan op siroopbasis. Het fruit kan je prima nemen. De sap is minder verantwoord. 
conclusie 

Diepvriesfruit is even gezond als vers fruit. Af en toe is het zelfs gezonder dan vers fruit, afhankelijk hoe lang het verse fruit blijft liggen (in of uit de koelkast). Het advies is zo’n 2 stuks fruit per dag te nemen.