Zorgen buikspieroefeningen voor een platte buik?

Je hebt ze sowieso voorbij zien komen. De 10-day ab challenge voor een platte buik, challenges waarbij ze beloven jou in 30 dagen een platte buik de geven (daar moet je natuurlijk wel wat voor doen) of de 3 beste oefeningen voor die platte buik in DRIE WEKEN TIJD!! Eerlijk, ik kan nog wel even doorgaan…. Velen doen buikspieroefeningen om buikvet weg te werken. Hoe effectief is dit nu écht en zorgen die buikspieroefeningen ervoor dat je daadwerkelijk buikvet verliest? 

Ik ben personal trainer & diëtiste Bij Beau en ik leg het je uit.

VET VERLIEZEN

Om buikvet weg te krijgen, zal je vetpercentage moeten dalen. Jouw voeding is 70 tot 80% van invloed op het resultaat van je afvalproces. Beweging geeft 20-30% resultaat op jouw afvalproces. ‘Abs are made in the kitchen’ is een uitspraak die al lang bestaat. Zolang jouw voeding niet op orde is, kan je trainen wat je wil, maar je zal het resultaat niet behalen.

Daarnaast wordt de portiegrootte en frequentie van maaltijden die mensen gedurende de dag consumeren vaak onderschat, terwijl de mate van beweging/inspanning wordt overschat. In andere woorden: mensen denken vaak dat ze niet zo veel eten en juist super veel bewegen. Dit resulteert dat resultaten uitblijven en tegenvallen.

Plaatselijk vet verliezen gaat helaas niet. We hebben geen invloed op waar ons lichaam de energie vandaan haalt en waar het lichaam het vet gaat verbranden. Als we geluk hebben, haalt het lichaam het van de buik af. Het kan ook zomaar van je kuiten af gaan.. ;).

sterke buikspieren

Dit betekent niet dat je jouw buikspieroefeningen moet schrappen. Ten eerste verbrand je calorieën tijdens het trainen van jouw buikspieren en het verhoogt je hartslag. Ten tweede kunnen jouw buikspieren wel sterker worden en meer uithoudingsvermogen creëren. Je traint de spieren in je buik, wat op z’n tijd kan leiden tot meer spiermassa in je buikspieren, wat vervolgens weer leidt tot een hogere vetverbranding. Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vetmassa. EN NU KOMT HET! Wat op d’n duur weer leidt tot het verbranden van dat buikvet. Daarna worden die ‘abs’ zichtbaar! 

Daarbij valt of staat alles met geduld. Dit gaat niet de eerste drie weken lukken, ook niet de eerste drie maanden. Dit vergt consitentie en tijd en gun jezelf die tijd. LET OP LET OP LET OP: Je vetpercentage dient echt heel laag te zijn, wil je jouw buikspieren GOED zien zonder aanspannen. Vraag jezelf af of dit realistisch en haalbaar is.

conclusie

Dat buikspier oefeningen dus zorgen voor een platte buik is een fabel! Je kan plaatselijk geen vet verliezen, oftewel, je kan jouw buikvet niet verliezen d.m.v. buikspieroefeningen uit te voeren. Een volwaardig en gezond voedingspatroon kan helpen om jouw vetpercentage te verlagen i.c.m. een consistent en onderbouwd trainingsprogramma.

Hulp nodig en wil je het eens écht goed aanpakken? Vul het contactformulier in of vraag een gratis proefles aan.